Algemene informatie over E-Liquids

E-liquid of e-juice is de vloeistof die de e-sigaret \ elektrische sigaret voed.

E-Sigaretten

De basis bestanddelen zijn voor consumptie goedkeurde stoffen (hieronder de belangrijkste):

Water

VG (Vegatable Glycerin) en/of PG (Propylene Glycol) "Dit maakt de NEP rook (deze stoffen worden ook gebruikt in o.a. rookmachines en zitten in bijna alle etenswaren en dranken en zijn dus voor consumptie goedgekeurd)"

VG & PG hebben als eigenschap dat het andere vloeistoffen bind (waaronder smaakstoffen en vocht). DIt gebeurt net als bij het bereiden van voedsel (koken,braden,bakken,stomen). Door verwarming wordt dit versnelt. Bij het dampen onstaat er zo CONDENSVORMING. Doordat het vocht van de vloeistof als wel de waterdamp die op een natuurlijk mate aanwezig is in de lucht en in onze adem zich aan elkaar bind. Dit niet te verwarren met ROOK (vol met chemische stoffen) afkomstig van gewone sigaretten wat ontstaat door verbranding.

Het zijn beide bindmiddelen die de basisingredient vormen van iedere e-liquid. PG wordt gewonnen uit aardolie en VG is zuiver plantaardig van oorsprong. Waarbij de VG zorgt voor meer dampontwikkeling t.o.v. PG. En de PG juist weer zorgt voor een betere binding m.b.t. smaakstoffen. PG veroorzaakt ook de schraalheid in de keel (vergelijkbaar met een gewone sigaret) ook wel Throathit genoemd.

De kwaliteit wordt in de basis bepaald door de kwaliteit van de PG en VG en de verhouding tussen beide. Deze wordt "indien hij benoemd wordt" altijd in een percentage t.o.v. elkaar gegeven. 50/50 of 45/55.

Zo houdt bijvoorbeeld HALO haar recepten van hun e-liquids inclusief de verhouding PG en VG geheim.

Deze DAMP gevormt door condensvorming is bij een elektronische sigaret dan ook vluchtiger dan ROOK gevormt door verbranding bij een gewone analoge sigaret. Er is bij dampen dan ook geen sprake van mee roken door omstanders. En alleen bij hele sterke smaken zijn deze licht te ruiken maar vervliegen snel.


 De meeste e-liquids hebben verhoudingen in VG/PG 40/60 35/65 45/55 50/50.

**Er is een zeer klein percentage mensen allergisch voor PG. Nagenoeg de meeste mensen die hiervoor allergisch zijn weten dit al doordat deze stof in de meeste etenswaren en dranken aanwezig is. Toch is er een klein percentage wat nog niet weet dat ze hiervoor allergisch zijn en komen er pas achter door het dampen. Voor deze mensen is er een goed alternatief: 100% VG (plantaardig). Mocht men er door het dampen achter komen dan is het verstandig om ook gelijk eens de produkten uit de supermarkt na te kijken en ook hier produkten met PG te vermijden.

Zo heeft o.a. Millers Juice Goldline 100% VG in haar assortiment.

Belangrijk advies met betrekking tot 100%VG: Voor het gebruik van een e-liquid met een hoog percentage VG dient men over de juiste clearomizer te beschikken! De reden is dat VG dikker is dan PG dus hoe hoger het percentage VG hoe dikker de ejuice. Hierdoor bestaat er een kans dat e-liquid sneller verdampt dan aangevoerd kan worden door te kleine openingen in de clearomizer en coils. Dit kan dryhits veroorzaken en zorgen voor een een oververhitte coil. Met als mogenlijk gevolg de vorming van formaldehyde, acetaldehyde en acroliëne! Ditzelfde geld voor sub-ohmen maar daarover later meer....

Overige toevoegingen\bestanddelen die aanwezig kunnen zijn:

Smaakstoffen 1: (E nr’s) ook deze zitten in nagenoeg alle etenswaren/dranken.

Smaakstoffen 2: Natuurlijke extracties

E-juice smaken

Nicotine: Dit is dus GEEN basisbestanddeel!

Men kan er zelf voor kiezen of men een e-liquid wilt waar een bepaald percentage nicotine aan toegevoegd is. Dit is zeker wenselijk voor rokers die uiteindelijk naar een “verstandiger” alternatief willen. De nicotine kan dan ook afgebouwd worden waarna de behoefte naar een “analoge” sigaret volledig zal afnemen.

De verslaving van een gewone sigaret heeft vele aspecten. Wetenschappelijke studies zijn het over 1 ding eens:

Analoge sigaretten zijn verslavend door

1. Nicotine

2. Psychologisch (o.a. de gewenning)

3. Extra toevoegingen die de Nicotine vesterken (en vaak vele malen schadelijker dan de nicotine zelf)

En met name de combinatie van alle bovenstaande maakt het stoppen met roken voor een grote groep mensen nagenoeg onhaalbaar op traditionele wijze.

En hier zit ook de kracht van de elektrische sigaret ... De afbouw van de schadelijke stoffen door het elektronische roken terwijl je door het gebruik van een e-sigaret de Psychologische verslaving (lees gewoonte) gedeeltelijk in stand houdt! Wat het makkelijker maakt om te stoppen met een analoge sigaret.. De "Gateway out" !

Nicotine is een schadelijke en verslavende stof. Nicotine wordt ten strengste afgeraden tijdens zwangerschap maar ook in de periode waarin borstvoeding gegeven wordt.

Naar mate men langer dampt en minder rookt leert de ervaring dat de smaak toeneemt en veranderd. Uit eigen ervaring zal de gewone “analoge” sigaret al vrij snel ronduit vies smaken. Doordat de smaakpupillen herstellen door het elektronische roken en het gewone “analoge” roken afneemt zal het dampen steeds aangenamer smaken.
Men ziet dan ook veel dampers die gestopt zijn met roken maar wel blijven dampen uit gewoonte en het gewoon lekker vinden. Het elektronische roken is een verstandiger en gezonder alternatief.